Angol teadélután, avagy a fekete tea jótékony hatásai

  • Honnan is származik?
  • Legismertebb ízesítetlen fekete tea keverékek!
  • Ázsiától a csészénkig!
  • Milyen jótékony hatásai vannak?
  • Angolok, és a teadélután!

Származása, ismert teák!

SZÁRMAZÁSÁT tekintve a legnagyobb fekete tea termesztők nem más, mint Kína, India, és Srí Lanka. A leghíresebb ízesítetlen fekete tea keverékek az Earl Grey, az English Breakfast, és az Orosz tea, ezenkívül még vagy egy tucat különböző ízlés szerint ízesített fekete teával találkozhatunk.

Ázsiától a csészénkig!

ELKÉSZÍTÉSE közel azonos a többi teafajtával, de minimálisan eltérnek. Első lépés a tea levelek leszedése. Utána következik egy fonnyasztási, egy sodrási, és egy erjesztés folyamat. Ha ezek mind megvannak akkor már csak az utószárítás, és az osztályozás marad hátra. Apró érdekesség, hogy az Oolong tea is pontosan ezzel az eljárással készül.

Jótékony hatásai!

Mielőtt a hatásokról lenne szó, le kell szögezni pár tényt. Először is, hogy bármely tea így a fekete tea is akkor fejti ki megfelelően a szervezetre jótékony hatásait, ha cukor mellőzésével, tisztán isszuk. A másik amit fontos megemlíteni, hogy a nagymértékű fekete tea fogyasztásnál figyelni kell arra is, hogy ne éhgyomorra igyuk azt. Hosszú távon gyomorproblémákat okozhat. Amennyiben ezekre figyelünk, rengeteg jótékony hatása van.

A SZÍVBETEGSÉGEK kockázatát csökkenteni tudja. Egy 2009-es kutatás bebizonyította, hogy lényegesen kisebb a kockázata a szívbetegségnek azoknál akik napi 3 csészével megisznak.

ÉLÉNKÍTŐ HATÁSÁT a benne lévő rengeteg antioxidánsnak köszönheti és a tein tartalmának. Persze ez lassabban fejti ki hatását, de tovább is tart mint a kávéban lévő koffein.

A CSONTOZAT erősítésében is nagy szerepe van, illetve segít megelőzni az ízületi gyulladásokat is a benne található úgynevezett fitonutriens vegyületeknek köszönhetően.

Az IMMUNRENDSZER működését is segíti, ugyanis a benne található csersav felveszi a küzdelmet a különböző vírusokkal, vírusos megbetegedésekkel, és az influenzával, valamint a csersav a emésztést is segíti.

Az Angolok és a teadélután!

Az Angol “teatime” azaz tea idő eredetileg csak az arisztokráciát érintette, mivel a tea luxuscikknek számított. Később ahogy a középréteg számára is elérhető áron lehetett teát venni, egyre nagyobb kultusza lett az 5 órai teának. Eredetileg két okból terjedt el, az egyik az ebéd és a vacsora közti időtöltés uzsonna jelleggel. A másik oka a teázás mint társadalmi esemény. Kisebb gonddal járt mint egy vacsora vagy estély szervezése, mégis a célnak megfelelt.