Te mit hoznál magaddal a fedélzetről, ha egy 1000 milliárd forintot érő hajón lennél ami süllyedne ?

Biztosan nem azt amit az amerikaik…

Játszunk el a gondolattal, hogy egy 2327 fős legénységgel rendelkező repülőgép szállító csatahajó lassan süllyedne. Ellenséges területen vagy, csak annak örülhetsz, hogy gyönyörű vidéken pálmafákkal övezett partra fogsz kiúszni.

Nekem sok minden eszembe jut. Fegyverek és lőszer. Kell étel és mint olyan hajón az van bőven. Fogkefe. Napszemüveg. Váltóruha. Sorolhatnám.

Mi volt az amerikai katonák legfontosabb menteni valója ? A fagyi… komolyan! A fagyi !!!

Felmerül a kérdés, hogy mit keresett egy katonai anyahajón fagyi ? Gondolnád elsőre, de az igazság az, hogy ez természetes. Még fagylalt gyártó hajókat is küldtek a második világháború idején az amerikaiak a frontra és ez teljesen komoly.

Uss Lexington

1942 május 8.-án torpedó találta el Lady Lex oldalát a Korall tengeren. Miután a parancsnok elrendelte a hajó evakuálását a katonák egy csoportja fagyasztó kamrák felé vették az irányt és megpróbálták megenni az összes fagylaltot. Lássuk be, kár lett volna veszni hagyni ! Minden igyekezetük ellenére nem fért beléjük a teljes készlet, így a sisakjaikat teli pakolva hagyták el a fedélzetet.

A szesztilalom indította útjára a fagylalt őrületet.

A szesztilalom idején 55% -al nőtt a fagylalt fogyasztás az USA-ban. A bezárást elkerülni vágyó sörfőzdék egy része áttért jégkrém gyártásra. A Haditengerészet is ezt a „fegyvert” vetette be a katonák között.

1945-ben, amikor mintegy 1 millió dollárért teljesen átalakított egy szállítóhajót – egy úszó jégkrémgyárrá. A hajó teljes egészében a gyártás és a tárolás céljára volt berendezve, illetve helyet kapott benne egy méretes fagylaltszalon is. Több mint 7500 liter fagylaltot volt képes egyszerre szállítani és teljes kapacitáson közel 38 liter fagyit állított elő minden hetedik percben. Önmagától még mozogni sem volt képes, így vontatóhajókkal húzták a szükséges helyre. Mindemellett üzembe állítottak kisebb, úgynevezett jégkrémhajókat is, amelyeket aztán ebből feltankolva küldték szét a Csendes-óceánon szolgálatot teljesítő egységek ellátására.

Bár a fenti képen a méret miatt gondolhatnánk, hogy „albán” fagyi, de nem. Amerikai.